
RES 2024: Toma Racing câștigă etapa-regină RES500
Pentru prima oară în istoria campionatului, acest sezon a programat câte trei etape pe fiecare circuit românesc. Prima vizită la Târgu Mureș a marcat și schimbarea destinației pentru unica întrecere de 500 de kilometri din programul anual, iar turismele au fost la un pas să producă o imensă surpriză.
Pentru al treilea an la rând, plutonul de la RES500 a fost format dintr-un număr mare de turisme. În 2022, două GT-uri încheiau pe primele poziții, urmate de învingătorul de la Touring. Anul trecut, un singur GT ajungea la sosire dintre cele trei, podiumul fiind completat de primele două modele Clio Cup. Iar în 2024, amenințarea turismelor a fost încă și mai consistentă, de vreme ce timp de două treimi din cursă BMW-ul Carbogaz Racing, pilotat de Augustin Drăghiceanu și David Șerban, a stat în coasta GT-urilor. Un abandon tehnic le-a deraiat însă parcursul și de această dată, deschizând calea pentru o triplă Clio Cup atât la categoria A3, cât și la divizia Touring.
Prejudiciați de opriri neprogramate, echipierii Rosenau Racing (Denis Mihai și Victor Ionescu) au fost învinși de #PotMaiMult (Dani Oțil și Alex Mirea), pe trei clasându-se RaceGPT (Mihnea Baltă și Emil Nestor). Cel mai bine clasat turism a parcurs un total de 134 de tururi, tot atâtea cât și ocupantul poziției secunde a diviziei GT – echipajul Extreme Ride Customs (Adrian Grigore și Claudiu Popa). Aceștia au fost devansați cu un tur de marii câștigători ai zilei, Toma Racing (Mihai Tomescu și Cristian Mangri). Campionii primului sezon din istoria RES, la prima prezență în acest an, au fost cei ce au văzut primii steagul în carouri la completarea distanței de 500 de kilometri (135 tururi).
Cu o pereche omogenă formată din Radu Dumitrescu și Dinu Dumitrașcu, BMW-ul West Competition Racing și-a adjudecat victoria la categoria A2, cu un avans de două tururi în fața Zabi Racing by Paylex (Teodor Naftan și Ovidiu Zaberca) și cu un ecart chiar mai mare în raport cu BMW-urile mai puternice înscrise la categoria superioară, A3. Victoria la A1+ a mers către echipajul feminin din tabăra Junior Motorsport (Ama Chruschielewski și Mara Savu), iar la A1 au triumfat Krepelka Juniors (Alexandru Cristea și Vlad Tătăreanu).
Ca de obicei, cea mai disputată categorie a fost Dacia Logan Cup, cu 12 echipaje înscrise. Deși nu s-ar fi așteptat să parcurgă o distanță atât de mare (120 de tururi), Tudor Tudurachi și Sergiu Nicolae (Willi Motorsport) s-au bucurat de un avantaj net față de adversari. Ei au fost însoțiți pe podium de Zoe Florescu Potolea și Radu Iordache (Trans Mondial Racing) pe locul secund și de perechea Matei Ghețu – Andrei Carcea (MRA Motorsport) pe poziția a treia. Altfel spus, primele trei echipaje din clasamentul anual s-au regăsit pe podium la cursa-regină.
Ama Chruschielewski a câștigat categoria Juniori 2, Mara Savu s-a impus la Juniori 3, iar împreună cele două au urcat pe prima poziție a podiumului categoriei feminine. O statistică încurajatoare arată că din totalul de 33 de mașini care au luat startul, doar 4 nu au ajuns la sosire – Sera Racing (A1+), MNP Racing (A2), Carbogaz Racing (A3) și Joule Racing (A1+).
Următoarea etapă a sezonului va avea loc pe Transilvania Motor Ring în weekendul 13-14 iulie, formatul fiind cel uzual, cu întreceri separate (2 curse de câte 60 de minute) pentru GT+Touring, respectiv Logan Cup.